Francie nevybere dostatek daní

12.02.2014
čtk

Daňové příjmy ve Francii jsou nižší, než vláda prezidenta Françoise Hollandea očekávala. „Vzhledem k řadě nejistot a značným rizikům, která tento dvůr rozpoznal, není splnění cíle rozpočtového schodku pro rok 2014 ve výši 3,6 procenta (HDP) v tuto chvíli zajištěno,“ uvedl předseda tamního Nejvyššího účetního dvora Didier Migaud, který ve Francii dohlíží na veřejné finance. Letos by rozdíl v příjmech mohl být až šest miliard eur pod plánovaným cílem.

Francie je pod tlakem svých partnerů v eurozóně, aby do roku 2015 snížila rozpočtový deficit pod tři procenta HDP, jak požadují kritéria Evropská unie. Vláda očekává, že letos příjmy na daních stoupnou o tři procenta, tedy mnohem rychleji, než činí odhad vývoje ekonomiky. Paříž počítá s růstem o 0,9 procenta.

Podle účetního dvora je vláda příliš optimistická, a to i ohledně plánovaných úspor. Podle vládních předpokladů by měly letos dosáhnout 15 miliard eur. Podle účetního dvora je to však možné pouze v případě, že se nepoužijí peníze, s nimiž rozpočet počítá jako s rezervou na nečekané události. Vláda chce mezi lety 2015 a 2017 pomocí škrtů ušetřit dohromady přes 50 miliard eur a v současné době zjišťuje, jak se jednotlivým ministerstvům daří držet výdaje na uzdě.

Migaud ale spíše než k šetření vybídl k hlubokým reformám, a přišel s návrhy, kterým by prý vláda měla věnovat pozornost. V seznamu figurují třeba odložené plány na druhou francouzskou letadlovou loď, ale také slevy, které při cestě vlakem nabízí železniční přepravce SNCF rodinným příslušníkům svých zaměstnanců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek