Itálie: premiér ztrácí pozici ve vlastní straně

13.02.2014
čtk

Italský premiér Enriko Letta může kvůli vnitrostranickým sporům přijít o křeslo. V poslední době totiž vyvrcholily neshody mezi Lettou a novým předsedou jeho domovské Demokratické strany (PD) Matteem Renzim, který byl zvolen loni v prosinci. Komentátoři v italských médiích mu přisuzují premiérské ambice.

Renzi, který byl do čela PD zvolen loni v prosinci, Lettovi vyčítá nedostatečné prosazování ekonomických reforem, které jsou klíčové pro zemi pomalu se vzpamatovávající z ekonomické krize. Letta je v čele vlády teprve deset měsíců a funkce premiéra se prozatím nechce dobrovolně vzdát. Ani středeční hodinová schůzka obou mužů žádný průlom nepřinesla; pokud se však PD postaví za svého šéfa, bude muset současný premiér odejít.

Letta se na tlak z vedení PD snažil reagovat oficiální prezentací připravených reforem, které mají posílit hospodářský růst a snížit nezaměstnanost. Vehementně také hájil svůj kabinet, který podle něj za daných podmínek udělal vše, co bylo v jeho silách. „Pokud někdo plýtval časem, tak jsem to jistě nebyl já,“ řekl premiér v reakci na kritiku. Zdůraznil také, že spekulace o jeho odchodu ho nechávají v klidu a že čeká, až se k věci veřejně vyjádří PD.

Výměna ve funkci předsedy vlády bez voleb není v Itálii neobvyklá. Například v roce 1998 takto Romana Prodiho vystřídal Massimo d’Alema. Pokud 39letý Renzi, který zatím nemá příliš zkušeností s vysokou politikou, Lettu nevystřídá nyní, udělá to pravděpodobně brzy. Politik už hovořil o předčasných volbách, které však podmiňuje schválením nového volebního zákona. Ten by měl zamezit vzniku patových situací podobných té, která v Itálii nastala po loňských předčasných volbách. Ani jeden z politických táborů tehdy nebyl schopen složit parlamentní většinu, a tak musela vzniknout vláda velké koalice. Italský prezident Giorgio Napolitano nicméně důrazně zopakoval svůj názor, že předčasné volby nepodpoří.

Renzi ohlásil, že další vývoj v rámci italské vládní koalice oznámí ve čtvrtek, kdy se má sejít grémium PD. Zemětřesení v čele vlády by s sebou pravděpodobně neslo i významné změny ve složení kabinetu. Šéf socialistů však nemá jednoznačnou podporu svého koaličního partnera – strany Nová centristická pravice (NCD), která vznikla teprve nedávno po rozdělení pravicového Lidu svobody expremiéra Silvia Berlusconiho.

Itálie má nyní třetího premiéra za poslední tři roky. Po pádu Berlusconiho vlády v roce 2011 zemi vládl úřednický kabinet vedený Mariem Montim, ten po loňských volbách nahradila právě vláda Enrika Letty.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek