Rusko a Estonsko podepsaly smlouvu o hranicích

19.02.2014
čtk

Rusko a Estonsko po dlouholetém vyjednávání uzavřely smlouvu o platnosti mezinárodní hranice, která obě bývalé sovětské republiky rozděluje. Dohoda byla připravena k podpisu už v roce 2005. Kvůli sporům o výklad společné historie z podpisu tehdy sešlo. Dokument vstoupí v platnost po ratifikaci v zákonodárných sborech obou zemí.

Před devíti lety Estonsko zařadilo do návrhu smlouvy preambuli, která poukazovala na období estonské nezávislosti v letech 1918-40 a na dvě sovětské okupační éry z let 1940-41 a 1944-91. Moskva tehdy návrh dotčeně odmítla s argumentem, že protisovětské formulace zablokují v ruské Státní dumě nutnou ratifikaci.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov při podpisu dohody označil dokument za „důležitý krok kupředu, nikoli pouhou formalitu“. Jeho estonský kolega Urmas Paet prohlásil, že šéf ruské diplomacie je letos v Tallinnu očekáván na vůbec první oficiální návštěvě. „Ve vztazích mezi sousedy by tak dlouhé pauzy být neměly, protože musíme jednat i o složitých otázkách,“ poznamenal estonský ministr.

Čtvrtina estonské populace se ještě ze sovětských dob hlásí k ruskému etniku a stěžuje si na problémy ve vzdělávání a udělování estonského občanství. Na Rusko připadá asi 15 procent estonského zahraničního obchodu, stále větší podíl tvoří turistický ruch.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek