Pomoc Ukrajině bude za EU koordinovat Rehn

27.02.2014
čtk

Evropský komisař pro ekonomiku Olli Rehn bude ze strany EU koordinovat finanční pomoc Ukrajině s Mezinárodním měnovým fondem (MMF), dalšími institucemi, státy unie i třetími zeměmi. Na mimořádné schůzce k tomuto tématu se na tom dohodla skupina členů Evropské komise, informovala tisková služba šéfky evropské diplomacie Catherine Ashtonové. Ta do Kyjeva opět odletí příští pondělí.

Při setkání dala Ashtonová jasně najevo, že ekonomická a politická podpora stability na Ukrajině musí být okamžitou prioritou, stojí v prohlášení. Úřadující ukrajinský ministr financí Jurij Kolobov tento týden prohlásil, že krizí zmítaná země by v letošním a příštím roce mohla potřebovat zahraniční pomoc v celkové výši 35 miliard dolarů. Zmínil možnost uspořádat velkou mezinárodní dárcovskou konferenci s účastí Evropské unie, USA, Polska, MMF a dalších států i organizací, které by poskytly pomoc na modernizaci ukrajinské ekonomiky, reformy a přidružení k EU.

Unie formálně nereagovala, právě eurokomisař Rehn se už ale nechal slyšet, že by uspořádání podobné dárcovské konference podpořil. Dnešní schůzky se kromě Ashtonové a Rehna účastnili eurokomisaři odpovědní za obchod, humanitární pomoc, rozpočet EU, rozvojovou spolupráci a své zástupce vyslali také komisař pro rozšíření, komisařka pro vnitřní záležitosti a eurokomisař zabývající se energetickou problematikou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek