Zaorálek na Ukrajině, 2 letadla přivezou zraněné

27.02.2014
čtk

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek míří dnes na dvoudenní návštěvu na Ukrajině. Bude součástí cesty šéfů diplomacií států visegrádské čtyřky. Ministři budou mimo jiné jednat s předsedou ukrajinského parlamentu a úřadující hlavou státu Oleksandrem
Turčynovem v Kyjevě a v Doněcku na ruskojazyčném východě s místními představiteli.

Česká vláda zároveň vysílá do Kyjeva dva letecké speciály, které převezou do České republiky dvě desítky Ukrajinců zraněných při nedávných násilnostech mezi policií a proevropsky orientovanými demonstranty. Přílet nazpět do Prahy je plánován v podvečer.

Ukrajinský parlament by měl také dnes hlasovat o nové koaliční vládě. Premiérem se stane opoziční politik Arsenij Jaceňuk.
Jako šéfa přechodné vlády ho ve středu večer na kyjevském náměstí Nezávislosti desetitisícům účastníků protestů oznámila takzvaná rada Euromajdanu.

Tento koordinační orgán, složený ze zástupců různých skupin zapojených do protivládního odporu, rovněž sdělil jména kandidátů na některé klíčové ministerské pozice. Například ministrem pro mládež a sport by se měl stát jeden z organizátorů protivládních protestů Dmytro Bulatov, kterého v lednu unesli a po dva týdny mučili neznámí útočníci.

Jaceňukův kabinet by měl zemi spravovat do předčasných parlamentních voleb. Jejich termín zatím stanoven nebyl, ale podle médií připadá v úvahu červen, nebo říjen. Předčasné prezidentské volby se budou z rozhodnutí parlamentu uskuteční 25. května.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek