Kypr: Guvernér centrální banky rezignoval

11.03.2014
čtk

Guvernér kyperské centrální banky Panikos Demetriadis rezignoval v pondělí na svou funkci. Oznámila to kyperská vláda. Agentura AP připomenula, že Demetriadis se často dostával do sporů s prezidentem Nikosem Anastasiadisem.

Prezident guvernérovu rezignaci přijal a poděkoval mu za pomoc při odvrácení státního bankrotu a při stabilizaci zadluženého bankovního sektoru. V minulosti přitom prezident plánoval zahájit řízení, které mělo Demetriadise zbavit úřadů kvůli špatnému plnění povinností.

Demetriadis, kterého v květnu 2012 jmenovala předchozí komunistická vláda, odejde z funkce 10. dubna. Podle zdroje agentury Reuters, který je obeznámen s rezignačním dopisem, zdůvodnil Demetriadis svůj odchod „rodinnými a osobními“ důvody a rovněž problémy při spolupráci s členy bankovní rady, z nichž mnohé jmenovala nová vláda.

Prezident Anastasiadis v minulosti guvernéra Demetriadise otevřeně kritizoval za chyby v souvislosti se záchranným programem. Kypr se loni v březnu dohodl s mezinárodními věřiteli na záchranném úvěru v objemu deseti miliard eur. Dohodu ale provázely přísné podmínky, včetně zabavení části vkladů v kyperských bankách a redukce přebujelého bankovního sektoru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek