Česko je rezervované k ekonomickým sankcím vůči Rusku

19.03.2014
čtk

Česká republika má rezervovaný postoj k případným plošným hospodářským sankcím vůči Rusku kvůli jeho postupu na Ukrajině, zopakoval dnes před poslanci z evropského výboru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Mohlo by se o nich debatovat na summitu Evropské unie ve čtvrtek a v pátek v Bruselu, ministerský předseda dohodu nečeká. Sobotka nevylučuje, že šéfové evropských vlád by se mohli shodnout na „určitém posunu“ nynějších sankcí.

Evropská komise podle Sobotky chystá rozbor dopadů případných ekonomických sankcí, před jejich zmapováním dohoda nebude. „Myslím, že to realisticky nelze očekávat,“ uvedl premiér. Zdůraznil taky, že Česko nebude hospodářské sankce zavádět samo. „Budeme postupovat v rámci Evropské unie,“ uvedl Sobotka. Podle něho by nejhorší stav nastal v případě, kdyby se v této věci Evropa rozdrobila.

Česko podle premiéra analýzu dopadů ekonomických sankcí nemá, je ale nepochybné, že by byly záporné. Roční objem českého exportu do Ruska činí asi 116 miliard korun a na Ukrajinu zhruba 35 miliard, řekl. Ministerstvo průmyslu a obchodu má podle něho řadu negativních ohlasů z podnikové sféry.

Česká republika bude na Evropské radě na dopady hospodářských sankcí podle Sobotky upozorňovat. „Nehájili bychom národní zájmy. Hospodářský růst je spojen i s východními trhy,“ poznamenal. Soudí, že zemí s podobným postojem bude víc, možná většina.

Ministři zahraničí EU v pondělí schválili sankce vůči 21 lidem z Ruska i Krymu; týkají se zmrazení majetku a omezení cest do unie. Do evropského sankčního seznamu byli zařazeni například vedoucí funkcionáři ruského parlamentu Leonid Sluckij, Sergej Mironov a Sergej Železňak a několik vojenských velitelů. Na „černém“ seznamu se ocitlo i prakticky celé krymské separatistické vedení.

Sobotka uvedl, že evropští a ukrajinští politici by měli podepsat politickou část asociační dohody v pátek ráno. Evropská rada by taky mohla zrušit summit EU a Ruska, který se má konat v červnu v Soči.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek