UKIP vs. liberálové. Debata o EU se přiostřuje

27.03.2014
čtk

Britský vicepremiér Nick Clegg a šéf Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage se ve středu v rozhlasové debatě v Londýně střetli kvůli imigraci ze států Evropské unie. Debata byla vůbec první diskusí představitele tradiční britské politické strany s šéfem UKIP, která prosazuje odchod Británie z EU.

UKIP, která usiluje i o zastavení imigrace do Británie, je v průzkumech na úrovni Cleggových liberálních demokratů, kteří jsou nejvíce proevropskou britskou stranou. V preferencích pro květnové volby do Evropského parlamentu je však předstihuje a mohla by porazit i konzervativce premiéra Davida Camerona.

Podle Farage přistěhovalectví ze zemí EU stojí Brity pracovní příležitosti a snižuje mzdy. Clegg mu oponoval tím, že podle řady studií přistěhovalci mnohem víc platí na daních, než dostávají na dávkách. Stejně tak podle něj by byla Británie bez přistěhovalců chudší a některá odvětví, jako třeba zdravotnictví, by se bez nich zhroutila. UKIP se uchyluje k zastrašovací taktice, řekl Clegg.

Imigrace, především ze středoevropských a východoevropských zemí EU se stala po finanční krizi v roce 2008 jedním z ožehavých témat britské politiky.

Spor o imigraci

Clegg argumentoval i předvolebním letáčkem UKIP, podle něhož je 29 milionů Rumunů a Bulharů připraveno přijít do Británie. Vicepremiér řekl, že tolik lidí v obou zemích ani nežije. „Neříkám, že 29 milionů lidí má právo přijít do Británie, říkám, že naprosté a bezpodmínečné právo přijít do této země má 485 milionů lidí,“ uvedl v narážce na počet obyvatel ostatních zemí EU.

V obecnější rovině Clegg tvrdil, že by Británie měla zůstat v EU, protože jí to mezi jiným přináší více investic, pracovních příležitostí a větší vliv ve světě. Farage se domnívá, že Británie by měla z Unie vystoupit, aby měla kontrolu nad svými hranicemi a sama si bez vlivu Bruselu vytvářela zákony.

Zatímco Farage známý svým barvitým vystupováním se v debatě spoléhal na bonmoty, Clegg se snažil vystupovat uměřeně a zdůrazňoval, že on vychází z faktů. Podle rychlého průzkumu institutu YouGov se 57 procent dotázaných domnívalo, že Farage debatu vyhrál, jen 36 procent si to myslelo o Cleggovi. Hodinovou debatu rozhlasové stanice LBC přenášela i televize. Druhé kolo diskuse mezi oběma politiky uspořádá 2. dubna televize BBC.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek