Jednáním čínského prezidenta v Bruselu dominoval obchod

01.04.2014
čtk

Potřebu uzavření chystané investiční dohody zdůraznili v pondělí zástupci Evropské unie při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Jeho země by si přála také uzavření úmluvy o volném obchodu, podle dobře informovaného zdroje z EU je taková smlouva možná až ve střednědobém horizontu. Unie i Čína zdůraznily význam vzájemného obchodu a potřebu zajistit, aby jejich ekonomiky zůstaly tahouny světového hospodářského růstu.

Čínský prezident na své historicky první návštěvě evropských institucí jednal s předsedou Evropské komise Josém Barrosem i Hermanem Van Rompuyem, který předsedá jednáním členských zemí Unie. Jeho návštěva, na kterou dorazil s početnou delegací, navázala na listopadový summit EU a Číny v Pekingu.

Případná smlouva o volném obchodu ale není na pořadu dne. „Není na bezprostředním programu agendě. Pokrok musíme vidět v otázce uzavření investiční dohody,“ řekl po jednáních novinářům informovaný evropský diplomat. Investiční dohoda se podle společného prohlášení má týkat například ochrany investic či přístupu na trh. Podle diplomata nemusí být zřejmě kompletně hotová před zahájením diskusí o případné smlouvě o volném obchodu, v jejích přípravách však musí nastat podstatný pokrok.

Vzájemný obchod je pro oba partnery velmi významný. EU je pro Čínu největší partner, Čína pro unii druhý největší po USA. Obchodní výměna ve zboží v roce 2012 dosáhla v přepočtu 434 miliard eur (asi 11,7 bilionu korun), ve službách 43 miliard eur (1,2 bilionu Kč). Unie má ale problémy s ochranářskou politikou čínské vlády a jejími zásahy do hospodářství. Vadí také stále nízká úroveň ochrany duševního vlastnictví. Právě tuto otázku by spolu s tématy jako jsou právní jistoty pro investory, transparentní podmínky a podobně měla řešit nyní už ve dvou jednacích kolech domlouvaná investiční smlouva.

Po schůzkách čínské hlavy státu nebyla na žádost čínské strany svolána tisková konference, politici vydali jen zmíněné společné prohlášení. V něm kromě jiného zdůraznili význam podpory a ochrany lidských práv.

Podle evropského diplomata spolu unie a Čína o této problematice dlouhodobě diskutuje a neshoduje se. „Ale od toho je to diskuse. Svůj názor říkáme dostatečně nahlas. Mám dojem, že v Číně chápou, že je to věc, kterou je potřeba řešit,“ podotkl. Také čínský prezident prý dnes toto téma zmínil mezi oblastmi, kterým se Peking hodlá věnovat při svých reformách. „Ale možná je rozdíl v interpretaci toho, co ten termín znamená,“ připustil diplomat.

Van Rompuy a Barroso s čínským hostem hovořili také o globálních tématech, kromě jiného o situaci na Ukrajině. „Nemůžete čekat, že by po konverzaci čínský prezident oznámil razantní změnu pozice,“ poznamenal zdroj z EU. Číňané prý zastávají názor o potřebě zmírnit napětí kolem Krymu a usilovat o mírové řešení konfliktu. Peking dosud uváděl, že je proti porušování územní celistvosti i zasahování do vnitřních věcí jiných zemí, zároveň však čínští diplomaté zdůrazňovali historickou komplikovanost situace na Krymu.

Mezi dalšími tématy schůzky nechyběla otázka ochrany klimatu. Podle prohlášení obě strany počítají s výrazným snížením emisí skleníkových plynů a své cíle chtějí oznámit ještě před pařížskou klimatickou konferencí svolanou na příští rok. Učit se od sebe také chtějí v reformách a vyměňovat si zkušenosti v oblastech jako je urbanizace, životní prostředí, místní rozvoj, integrace měst a venkova, místní správa a podobně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek