Sněmovna poslala fiskální pakt EU do výborů

15.05.2014
čtk

Vláda chce přijetí fiskálního paktu EU s výjimkami ze závazků vůči státnímu rozpočtu a státnímu dluhu. Potvrdili to ministři zahraničí Lubomír Zaorálek a financí Andrej Babiš v úvodu projednávání této smlouvy ve Sněmovně. TOP 09 podporu podmínila tím, že vláda k lednu 2015 výjimky přestane uplatňovat. Pakt striktně neodmítli ani komunisté. Přijetí paktu naopak jménem ODS odmítl předseda jejích poslanců Zbyněk Stanjura.

Premiér Bohuslav Sobotka chce s oběma stranami o podpoře jednat, protože vládní koalice potřebuje k prosazení paktu souhlas ústavní většiny zákonodárců, kterou sama nedisponuje. Přislíbil, že by se koalice mohla s opozicí domluvit na přijetí dluhové brzdy, byť na to chce zatím výjimku.

Tlak na snižování deficitu ale Sobotka odmítl vzhledem k tomu, že by to znamenalo snížit jej na polovinu – ze 100 miliard v příštím roce na 50 miliard korun bez toho, aby TOP 09 slíbila podpořit také zákony ke zvýšení příjmů rozpočtu.

Sněmovna po zhruba tříhodinové debatě rozhodla o tom. že smlouvu před druhým kolem schvalování projednají její výbory zahraniční, rozpočtový a evropský. Dostaly na to standardně dva měsíce.

Vláda schválila přistoupení Česka k fiskálnímu paktu Evropské unie na konci března. Zemi to zavazuje zavést do národní legislativy pravidla hlídající rozpočtovou kázeň. Podle Sobotky by se ale Česko hlavními opatřeními paktu řídilo až po přijetí eura.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek