Většina Britů je nyní pro setrvání v EU

16.05.2014
čtk

Pro vystoupení z Evropské unie je 37 procent Britů. Zjistil to průzkum Ipsos MORI. Většina Britů, 54 procent, by v případném referendu hlasovala pro „ano“. Podle agentury Reuters je to výrazný posun směrem k větší podpoře EU.

Obdobný průzkum provedla společnost Ipsos MORI v listopadu roku 2012. Tehdy 48 procent Britů odpovědělo, že by hlasovalo pro vystoupení z unie, zatímco jen 44 procent respondentů bylo odhodláno podpořit pokračující členství země v EU. Trend se však zjevně obrátil. Také v březnovém průzkumu společnosti YouGov se už víc Britů vyslovilo pro setrvání v EU, než pro její opuštění.

Britský premiér David Cameron Britům slíbil, že v roce 2017 se budou moci v referendu vyjádřit k členství Británie v EU, pokud po parlamentních volbách v příštím roce zůstane premiérem. Cameron se tak snaží odrazit volební výzvu protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP), které stoupají preference a podle průzkumů by mohla v Británii vyhrát volby do Evropského parlamentu, které se uskuteční už příští týden, nebo skončit na druhém místě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek