Skandál ve Francii. Sarkozyho strana má problém

27.05.2014
čtk

Nejsilnější francouzská opoziční strana čelí skandálu s financováním prezidentské kampaně Nicolase Sarkozyho. Vedení Svazu pro lidové hnutí (UMP) oznámili, že v červnu odstoupí. Do říjnového volebního kongresu má stranu vést trio bývalých ministerských předsedů Alain Juppé, Jean-Pierre Raffarin a François Fillon.

Předseda strany Jean-François Copé zdůvodnil rezignaci skandálem, o němž podle svých slov neměl tušení. „Případ Bygmalion je velmi závažný… ujišťuji vás, že ani já ani Sarkozy jsme o něm nevěděli,“ citoval jeho slova server lepoint.fr. Odstoupit oficiálně hodlá 15. června. Podle médií hodlá rezignovat celé vedení strany.

Aféra vyplula na povrch v minulých dnech, kdy jeden z členů UMP odpovědných za Sarkozyho prezidentskou kampaň v roce 2012 upozornil na finanční podvody, které strana údajně prováděla. Francouzská komunikační společnost Bygmalion krátce předtím obvinila představitele Sarkozyho kampaně, že od ní žádali falešné faktury za více než deset milionů eur. Tyto peníze údajně strana chtěla použít na financování mítinků, které měly být hrazeny z oficiálních peněz určených na kampaň.

Policie již prohledala kanceláře UMP i Bygmalionu. Média poté přinesla informaci, že firma i člověk odpovědný za kampaň jsou blízcí Copému. Kolem financování Sarkozyho kampaně v roce 2012 padla již v minulosti některá obvinění, která ale následná vyšetřování neprokázala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek