Merkelová chce pro Junckera co nejširší podporu v EU

03.06.2014
čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová chce v EU získat co nejširší podporu pro nominaci Jeana-Clauda Junckera do čela Evropské komise. V Berlíně v pondělí uvedla, že stojí i o kladný přístup ze strany Velké Británie. Jednání ale podle ní budou vyžadovat čas.

„Ve všech rozhovorech, které vedu, pracuji na tom, aby Jean-Claude Juncker získal nutnou většinu v radě a mohl se stát příštím předsedou komise,“ řekla Merkelová na tiskové konferenci po jednání s gruzínským premiérem Iraklim Garibašvilim. Podle ní sice k takovému rozhodnutí postačí kvalifikovaná většina na summitu EU, kancléřka by ale byla raději, kdyby se volba uskutečnila „v evropském duchu“.

„A evropský duch znamená, že se stále pracuje na tom, abychom získali co největší míru shody. Takže mi například není jedno, jestli Británie bude nebo nebude členem Evropské unie,“ prohlásila Merkelová. „Bude třeba vynaložit všechny síly, aby i tady byl zachován evropský duch, jakkoli to rozhodnutí bude kontroverzní. A to si vyžádá čas,“ doplnila.

Podle Merkelové by se navíc současně s rozhodnutím o předsedovi Evropské komise mělo rozhodnout i o jejích programových prioritách na příštích pět let. Německá kancléřka předpokládá, že šéfové unijních států a vlád budou o personálních i programových otázkách jednat současně a že výsledek rozhorů bude znám až za několik týdnů.

Největší výhrady vůči Junckerovi v čele Evropské komise má Británie. Podle premiéra Camerona je Juncker příliš federalistický a mohl by zhatit naděje na zreformování vztahů Londýna k EU. Proti Junckerově nominaci se ale vyslovili i premiéři Maďarska, Švédska či Nizozemska, výhrady má i Francie či Itálie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek