Bulharsko: předčasné volby po roce

09.06.2014
čtk

Bulharské politické strany se dohodly na konání předčasných voleb. Potvrdil to prezident Rosen Plevneliev. Premiér menšinové vlády Plamen Orešarski uvedl, že se budou konat na podzim. Dříve než prezident datum hlasování stanoví, povede prezident konzultace s předáky politických stran.

Orešarského kabinet vládne necelý rok, kdy sociální nepokoje vedly k pádu tehdejší vlády vedené předsedou konzervativního seskupení Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) Bojkem Borisovem. GERB v předčasných volbách opět vyhrál, nedokázal ale sestavit většinovou vládu.

Po komplikovaných jednáních se nakonec ujala moci „nestranická“ vláda Orešarského, v níž ovšem mají hlavní vliv socialisté. Kabinet měl tichou podporu Hnutí za práva a svobody (DPS), reprezentující tureckou menšinu, a nacionalistického hnutí Ataka.

Kabinet byl od svého nástupu k moci pod silným tlakem. Opozice žádala jeho odstoupení, protože se ekonomická situace nijak nelepšila a potřebné reformy se odkládaly. Vážné problémy má Bulharsko také v energetice. Dotýkají se i českých distribučních společností (ČEZ, Energo-Pro).

Konflikt do provládní koalice vnesla po květnových volbách do Evropského parlamentu strana turecké menšiny. Volvy totiž přinesly socialistům ztráty, zisky naopak znamenal opoziční GERB. Ve volbách si polepšila také DSP. „Analýza výsledků evropských voleb ukazuje, že dokončení mandátu vlády premiéra Plamena Orešarského není možné,“ prohlásil na čtvrteční tiskové konferenci v Sofii šéf DPS Ljutvi Mestan.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek