Grillo a Farage budou spolupracovat

13.06.2014
čtk

Jasná většina členů italského protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) Beppeho Grilla hlasovala pro to, aby jejich formace spolupracovala v Evropském parlamentu s britskou protiimigrační Stranou nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigela Farageho. Uvedla to italská tisková agentura ANSA. Pro vytvoření euroskeptické skupiny s UKIP, která usiluje o vystoupení Británie z Evropské unie, se při hlasování na Grillově blogu vyjádřilo více než 23.000 z celkových 29.584 hlasujících.

Grillo již dříve v rozhovoru pro tisk Faragea, jehož strana vyhrála v Británii květnové eurovolby, obhajoval a tvrdil, že to není žádný rasista. „Jen chce kontrolovat příliv přistěhovalců v Evropě jako my,“ podotkl Grillo.

Farage se snaží sestavit frakci Evropa svobody a demokracie (EFD) a začátkem měsíce vyjádřil naději, že jeho spojencem v novém EP se stane právě italské Hnutí pěti hvězd. Již dříve se naopak nechal slyšet, že nebude spolupracovat s francouzskou Národní frontou Marine Le Penové, která zvítězila ve volbách do EP ve Francii. Le Penová nedávno oznámila, že má v plánu založit vlastní frakci s dalšími čtyřmi nacionalistickými a protiunijními stranami: nizozemskou Stranou pro svobodu Geerta Wilderse, rakouskými Svobodnými, italskou Ligou Severu a belgickým Vlámským zájmem.

K vytvoření politické skupiny v 751členném Evropském parlamentu je potřeba nejméně 25 europoslanců ze sedmi různých zemí. Jako členové frakce pak mají europoslanci mnohem více možností, jak podpořit či zablokovat legislativu, i větší šanci dostat se do různých výborů. Potíže se splněním podmínek pro sestavení své frakce mají zatím Farage i Le Penová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek