Bulharsko: strany dohodly předčasné volby

18.06.2014
čtk

Bulharskou politickou krizi vyřeší předčasné parlamentní volby. Politické strany se dohodly na jejich konání. Oznámil to bulharský prezident Rosen Plevneliev. Pro server novinite.com uvedl, že voliči půjdou k urnám v jednom ze tří termínů – 28. září, 5. října nebo 12. října. Političtí vůdci podle něj s tímto návrhem souhlasili. Definitivní datum bude domluveno při některé z dalších konzultací prezidenta s parlamentními stranami. Hned poté podá vláda demisi.

Kabinet premiéra Plamena Orešarského vládl necelý rok. Konec menšinového kabinetu způsobilo před dvěma týdny prohlášení Ljutvi Mestana, šéfa Hnutí za práva a svobody (DPS), které reprezentuje tureckou menšinu. Jeho podpora je pro udržení vlády nezbytná. Mestan se vyslovil pro nový výběr parlamentu s ohledem na ztráty Bulharské socialistické strany (BSP) v eurovolbách. BSP má v současné vládě hlavní vliv.

O nové volby zákonodárného sboru už předtím usilovalo opoziční konzervativní seskupení Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) bývalého premiéra Bojka Borisova. A teď už je chce i nacionalistické hnutí Ataka, které je poslední ze čtyř parlamentních formací a které doposud vládu tiše tolerovalo.

S předčasným hlasováním o novém složení 240členného Lidového shromáždění nakonec souhlasil i předseda BSP Sergej Stanišev. Původně chtěl ale volby co nejdříve, už koncem července, na rozdíl od Mestana, který by býval rád volil až koncem listopadu nebo začátkem prosince.

Favoritem nových voleb bude stejně jako před rokem GERB, je ale otázkou, zda se mu tentokrát podaří najít spolehlivého partnera pro stabilní vládu. Loni v tom neuspěl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek