Zemědělství a rybolov v červnu 2014

07.07.2014
Euroskop

Rada našla po letech kompromis o způsobu schvalování pěstování GMO, Komise pokračuje ve zmírňování pravidel státní podpory v zemědělství

Rada našla po letech kompromis o způsobu schvalování pěstování GMO

Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se mění směrnice 2001/18/ES, pokud jde o možnost členských států zakázat či omezit pěstování geneticky modifikovaných organismů na jejich území (KOM(2010)375)

Rada 12. 6. 2014 přijala politickou dohodu o návrhu Komise na úpravu mechanismu schvalování produktů GMO pěstovaných v EU. Učinila tak několik let od předložení návrhu Komise a obnovení diskuse v listopadu 2013 v reakci na rozsudek Soudního dvora EU.

Pozadí

Ačkoliv členské státy hrají v současném autorizačním procesu u GMO významnou roli, provádějí prvotní posouzení rizik u žádostí na pěstování nového druhu GMO, schvalovací mechanismus probíhá na úrovni EU. Individuální společnosti podávají žádost Komisi, která ji předává k posouzení regulativnímu výboru a posléze postupuje návrh členským státům v Radě EU,

Současný režim upravuje směrnice č. 18/2001. Již v roce 2010 ovšem Komise předložila návrhy na změnu platné legislativy (více v příspěvku „Komise: O omezení či zákazu GMO mají rozhodovat členské státy“, Zemědělství a rybolov v červenci 2010). Komise prosazuje změny legislativy tak, aby členské státy mohly na svém území neomezeně rozhodovat o pěstování GMO.

Důvodem je žádost členských států, které chtějí získat svobodu při rozhodování o povolení pěstování GMO tak, aby mohly rozhodovat na základě jiných důvodů, než je vědecké hodnocení rizik pro zdraví a životní prostředí vypracované na evropské úrovni (konkrétně Evropskou agenturou pro bezpečnost potravin).

Dosavadní patová situace způsobující minimální pokrok v legislativním procesu byla zapříčiněna existencí blokační menšiny členských států (více v příspěvku „Rada má pochybnosti o nových návrzích Komise v oblasti GMO“, Zemědělství a rybolov v říjnu 2010).

6. 11. 2013 Komise vyzvala Radu, aby konečně přijala její návrhy na změnu schvalovacího procesu pěstování geneticky modifikovaných organismů v EU směrem k rozšíření pravomocí jednotlivých členských států. Reagovala tak na rozsudek ESD ve věci žaloby na nečinnost Komise při autorizaci nového typu GMO kukuřice. Jednalo se o případ autorizace pěstování tzv. kukuřice 1507, kdy podle stávajícího postupu, pokud Rada není schopna učinit rozhodnutí, je Komise nucena povolení udělit.

Klíčové a sporné body

Řeckému předsednictví se podařilo s podporou Komise vypracovat kompromisní znění legislativního návrhu, který získal potřebnou podporu členských států. Dle něj bude vytvořen dvoustupňový systém, který zajistí členským státům více flexibility a právní jistoty při rozhodování o pěstování GMO. Díky němu budou moci členské státy omezit či zakázat pěstování již autorizovaných GMO produktů na svém vymezeném území, Doposud byly státy omezeny pouze možností využití bezpečnostních klauzulí při existenci rizika. Jako možná odůvodnění zákazu nyní budou moci být uváděny např. socioekonomické důvody, cíle zemědělské politiky nebo zásady městského plánování. Členské státy budou mít navíc nárok svoje rozhodnutí přezkoumat v rámci desetiletého autorizačního období.

Další předpokládaný vývoj

Politická dohoda na úrovni Rady otevírá prostor pro meziinstitucionální jednání v rámci druhého čtení EP. Komise doufá v uplatnění tohoto mechanismu již v roce 2015.

Odkazy

Komise pokračuje ve zmírňování pravidel státní podpory v zemědělství

Nařízení Komise (EU) č. 702/2014 ze dne 25. června 2014, kterým se v souladu s články 107 a 108 Smlouvy o fungování Evropské unie prohlašují určité kategorie podpory v odvětvích zemědělství a lesnictví a ve venkovských oblastech za slučitelné s vnitřním trhem (702/2014)

Pokyny Evropské unie ke státní podpoře v odvětvích zemědělství a lesnictví a ve venkovských oblastech na období 2014 až 2020 (2014/C 204/01)

Komise 25. 6. 2014 přijala zbylé dokumenty revidující stávající pravidla veřejné podpory v oblasti zemědělství. Konkrétně se jedná o obecné pokyny a nařízení o blokových výjimkách v agrárním sektoru.

Pozadí

Oblast veřejné podpory v zemědělství je v současnosti upravována těmito nástroji Komise: (1) nařízením o blokových výjimkách (ABER), (2) obecnými zásadami Komise k veřejné podpoře, (3) nařízením o podpoře v rámci pravidla de minimis a (4) nařízením k oznamovacím formulářům.

Komise předložila návrh na úpravu pravidel nařízení ABER v zemědělském sektoru spolu s veřejnou konzultací v říjnu a listopadu 2013. Návrh nařízení na pomoc v režimu de minimis v agrárním sektoru je součástí revize nařízení č. 1998/2006, která byla avizována Komisí ve sdělení k modernizaci státní podpory.

Kvůli panujícím neshodám institucí EU o podobě pravidel veřejné podpory Komise v období 2014–2020 předložila v prosinci 2013 opatření na prodloužení stávající podoby regulace veřejné podpory o 6 měsíců. Komise se rozhodla 7. 11. 2013 prodloužit platnost ABER a 19. 11. 2013 prodloužila své obecné zásady prostřednictvím sdělení.

19 členských států (včetně např. Německa a Francie) se v deklaraci přijaté na konci října 2013 k navrhovaným změnám podpory de minimis shodlo, že by měla být zachována flexibilita členských států, jak to umožňují stávající pravidla (více v příspěvku „Členské státy odmítají zpřísnění pravidel státní podpory v zemědělství“, Zemědělství a rybolov v listopadu 2013). Tyto požadavky Komise vyslyšela v přijatém nařízení 18. 12. 2013 (více v příspěvku „Komise ustoupila od zpřísnění pravidel státní podpory v zemědělství“, Zemědělství a rybolov v prosinci 2013).

Klíčové a sporné body

Nové nařízení ABER rozšiřuje svůj záběr na případy státní podpory, které nemusí být oznamovány Komisi. Zjednodušený proces se bude dotýkat například podpory v lesnictví nebo malým podnikům na venkově.

Obecné zásady nově umožní poskytnout veřejnou podporu např. na škody způsobené chráněnými živočichy nebo na nákup plemenných druhů zvířat za účelem zvýšení genetické kvality stáda.

Zjednodušené a zrychlené administrace by se měly dočkat veřejné orgány členských států, neboť proces autorizace bude nyní probíhat prostřednictvím jednotné administrativní procedury v interakci pouze s jedním zvoleným kontaktním bodem Komise.

Další předpokládaný vývoj

Pravidla vstoupila v platnost 1. 7. 2014. Komise tímto ukončila proces nastavení nových pravidel státní podpory v tomto partikulárním sektoru pro období 2014-2020.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality