Rakousko: skandál rakouské Hypo Alpe Adria pokračuje

09.07.2014
čtk

Na nákladech záchrany zestátněné rakouské banky Hypo Alpe Adria se budou nedobrovolně podílet někteří věřitelé. Vládě takový krok umožní zákon, který schválila dolní komora rakouského parlamentu. Opatření Vídně je sice obecně v souladu s budoucími pravidly EU pro sanaci bank, podle bankéřů a mezinárodních finančních institucí ale jde o nebezpečný precedens, který může poškodit reputaci Rakouska.

Poškození věřitelů

Zákon umožní seškrtat pohledávky některých takzvaných podřízených věřitelů Hypo Alpe Adria, přestože se rakouský stát za většinu těchto dluhů zaručil. Legislativu musí ještě schválit horní komora parlamentu a podepsat prezident. Rakouská vláda zdůrazňuje, že jde o jednorázový a výjimečný krok, který zajistí, aby k pokrytí nákladů na sanaci banky přispěli také investoři. Evropská unie by měla od roku 2016 uplatňovat pravidlo, které zaručí, že zátěž záchrany či likvidace nesolventních bank neponesou jen daňoví poplatníci.

Opatření Vídně kritizovali bankéři, mezinárodni ratingové agentury i Mezinárodní měnový fond a upozorňovali, že to může podkopat důvěru i v ostatní rakouské státní záruky. „Situace kolem Hypo Alpe vrhá špatné světlo na celý rakouský bankovní systém,“ řekl agentuře Reuters bankovní analytik firmy Fidelity Dierk Brandenburg. „Vytváří to v systému nejistotu, protože investoři budou uvažovat, ‚jestliže mohou změnit pravidla jednou. co jim bude bránit udělat to znovu?'“ Proti seškrtání svých pohledávek zřejmě podají žaloby někteří majitelé dluhopisů banky, včetně pojišťoven a penzijních fondů.

Krach banky neprošel

Vláda v březnu odmítla návrhy nechat banku zkrachovat, protože by to těžce zasáhlo spolkovou zemi Korutany, která Hypo Alpe poskytla záruky na vydané dluhopisy. Tím jí umožnila překotnou expanzi doma i v zahraničí, která ji nakonec dovedla na práh bankrotu.

Vláda má v plánu seškrtat investorům jejich pohledávky za dluhopisy Hypo Alpe v částce 890 milionů eur, za něž ručí Korutany. Sama spolková země, která vydělala značnou sumu na prodeji svého podílu v Hypo německé BayernLB, hodlá bojovat proti požadavku ústřední vlády, aby přispěla k nákladům sanace banky 500 miliony eury.

Zákon také ustavuje „špatnou banku“, která převezme nedobytná aktiva banky v účetní hodnotě několika miliard eur a během let je zlikviduje. Státní dluh Rakouska se tím zvýší na téměř 80 procent hrubého domácího produktu a rozpočtový deficit se v letošním roce zdvojnásobí na 2,7 procenta HDP.

Rakouská vláda musela banku zestátnit koncem roku 2009, aby zabránila jejímu kolapsu v důsledku světové finanční krize. Banka od té doby v rámci státní pomoci obdržela 5,5 miliardy eur (151 miliard Kč).

Evropská komise v září schválila plán restrukturalizace Hypo Alpe Adria, který počítá s další státní pomocí pro tento ztrátový finanční ústav v částce 2,6 až 5,4 miliardy eur. Plán počítá s tím, že banka do roku 2015 prodá své dceřiné společnosti na Balkáně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek