Soud v Haagu: Nizozemsko má také vinu na Srebrenici

17.07.2014
ČTK

Soud v Haagu rozhodl o tom, že nizozemský stát je občanskoprávně odpovědný za to, že ve Srebrenici zahynulo 300 muslimských mužů. Rodinám pozůstalých teď musí zaplatit odškodné. Nizozemští vojáci totiž v roce 1995 dopustili, aby se muslimové přesunuli z bezpečnostní zóny OSN k bosenskosrbským jednotkám. Následně byli muslimští muži povražděni.

Soud sice prohlásil, že je nutné rodinám obětí odškodné vyplatit, o jejich výši ale nerozhodl. Podle agentury DPA se Nizozemsko zatím nerozhodlo, jestli se proti rozsudku odvolá. Na druhou stranu, ani organizace Srebrenické matky není spokojená, protože s výrokem soudu v Haagu byla spokojené jen zčásti.

Soud v Haagu pouze rozhodl o vině Dutchbatu v omezeném rozsahu. Dutchbat je zkrácené označení nizozemské jednotky v Bosně, která podléhala velení OSN. „Stát (Nizozemsko) je odpovědný za ztrátu, kterou utrpěli příbuzní mužů deportovaných Srby z budov Dutchbatu v Potočari odpoledne 13. července 1995,“ citují agentury AFP a ČTK předsedající soudkyni Larissu Elwinovou, která dodává:“… Dutchbat neměl nechat tyto muže ze svých budov odejít,“ dále řekla, že nizozemští vojáci „měli počítat s možností, že se tito lidé stanou obětí genocidy… … S dostatečnou jistotou lze tvrdit, že kdyby Dutchbat těmto mužům dovolil, aby zůstali na místě, zůstali by naživu.“

Soud ale rozhodl, že Nizozemsko neodpovídá za to, že ze sanitárních důvodů nizozemští vojáci do objektu v Potočari pustili pouze 5000 uprchlíků, ani za smrt dalších tisíců muslimů později pohřbených v hromadných hrobech. Celkem zahynulo asi 8000 muslimů. „Je to politické rozhodnutí,“ podle ČTK rozhořčeně komentovala rozhodnutí soudu předsedkyně Srebrenických matek Munira Subašičová.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek