40 procent Skotů je pro nezávislost

06.08.2014
čtk

Podle agentury Ipsos Mori je nyní pro nezávislost 40 procent obyvatel Skotska, což je o čtyři procentní body více než v červnu.

Referendum se uskuteční 18. září. Většina Skotů je podle posledních průzkumů zatím pro pokračování svazku s Británií, ačkoli počet zastánců nezávislosti stále roste. Pro zachování Velké Británie je 54 procent voličů, 7 procent lidí s volebním právem stále nemá jasno.

Zvládneme to sami

V první televizní debatě před referendem řekl šéf skotské vlády Alexander Salmond, že Skotsko je schopné stát politicky i hospodářsky na vlastních nohou a o vládu z Londýna již nestojí.

Salmod se střetl s předním labouristickým politikem Alistairem Darlingem, jenž vede iniciativu za uchování britské jednoty. Skotský premiér opakovaně prohlásil, že se chce ve vysílání střetnout přímo s premiérem Davidem Cameronem. Konzervativní předák takové klání ale odmítl.

Ještě před televizním duelem oznámila trojice největších britských stran, že Skotsko by v případě setrvání v Británii mělo získat větší svobody a pravomoci. Salmondova Skotská národní strana (SNP) to ale označila za fintu, jak výsledek hlasování ovlivnit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek