Georgievová má nominaci na eurokomisařku

07.08.2014
čtk

Bulharsko potvrdilo jakou svou kandidátku do Evropské komise Kristalinu Georgievovou. Bulharsko usiluje o to, aby nahradila ve funkci šéfky evropské diplomacie Catherine Ashtonovou. Oznámil to nově jmenovaný šéf přechodné bulharské vlády Georgi Bliznaški.

„Nabízíme Kristalinu Georgievovou nejen jako členku Evropské komise, ale také jako její místopředsedkyni a vysokou představitelku pro zahraniční politiku. Je to kvalitní kandidátka,“ uvedl Bliznaški.

O post ve vedení unijní diplomacie se tak nyní ucházejí již tři kandidáti. Kromě Georgievové jsou to polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski a šéfka italské diplomacie Federica Mogheriniová. O nástupkyni Ashtonové se bude rozhodovat na summitu 30. srpna. Teprve od jména jejího nástupce či nástupkyně se odvine obsazení dalších postů. Složení komise pak musí schválit Evropský parlament.

Státy osmadvacítky měly oficiální nominace svých zástupců v Evropské komisi poslat Jean-Claude Junckerovi do konce července. Bulharsko s výběrem kandidáta dlouho váhalo kvůli formování nové přechodné vlády, která začala vznikat po rezignaci premiéra Plamena Orešarského koncem července. Jediným státem, který dosud kandidáta do vrcholného orgánu unijní exekutivy nejmenoval, je nyní Belgie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek