Německo posunulo rusko-ukrajinské vyjednávání

18.08.2014
čtk

Ukrajinci a Rusové jednali v Berlíně o zmírnění konfliktu na východní Ukrajině. Pětihodinové jednání za prostředkování ministrů zahraničí Německa a Francie skončilo bez výsledků.

Podle německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera došlo ke „složitému jednání“, které ale pomohlo k umírnění situace. Ruské ministerstvo zahraničí připustilo, že došlo k „určitému pokroku“. „Věřím a doufám, že jsme ale v jednotlivých bodech dosáhli pokroku,“ uvedl Steinmeier.

Hlavním výsledkem posledních jednání je shoda na tom, že země vypracují pro premiéry Německa, Ukrajiny, Ruska a Francie konkrétní návrhy řešení krize. Jednání by také měla pokračovat ve stejném formátu. Podle Steimeira ministři v současnosti dávají svý premiérům a prezidentům vědět, jak jednání dopadla a o případném pokračování by se mělo rozhodnout dnes nebo zítra.

Poněkud jiný názor vyjádřila ukrajinská strana. „Kompromis není možný tam, kde by se stát ocitl za červenou čarou. Ukrajina na berlínské schůzce tuto čáru nepřekročila,“ řekl ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin a dodal: „Abychom dosáhli pokroku, budeme se muset ještě mnohokrát sejít na pět hodin.“ Nedávná schůzka v Berlíně ale podle Klimkinových slov pozitivní výsledky nepřinesla, analyzuje ukrajinská agentura Unian.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek