Zeman dnes ve Francii navštíví prezidenta Hollanda

09.09.2014
ČTK

Prezident Miloš Zeman se na své první oficiální návštěvě Francie ve funkci dnes odpoledne v Elysejském paláci setká s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Jednání by se měl zúčastnit také ministr financí Andrej Babiš. Zeman má naplánovanou schůzku i s francouzským premiérem Manuelem Vallsem.

Na třídenní návštěvě Francie má český prezident pestrý program. Dopoledne by měl navštívit česko-francouzský podnikatelský seminář v sídle MEDEF, a poté Nadaci Charlese de Gaulla. Na hřbitově Pére Lachaise český prezident položil květiny u hrobu Natalje Gorbaněvské a promluvil o jejich loňském setkání na Pražském hradě:“Tehdy jsme se shodli a podali si na to ruce, že za 20 let se Rusko, patrně jiné Rusko než dnes, stane členem Evropské unie.“Gorbaněvská a dalších sedm lidí v srpnu 1968 vyjádřili nesouhlas s okupací Československa.

Zemanův program je zčásti věnován stoletému výročí od začátku první světové války. Český prezident se zúčastnil např. znovuodhalení opravené pamětní desky věnované československým dobrovolníkům, která se nachází u Palais Royal. „Bez boje našich legionářů by nikdy nebylo samostatného Československa,“ uvedl Zeman u Památníku československých legionářů na hřbitově Pére Lachaise, dodal, že za svobodu je nutné bojovat stále a upozornil, že „vzniká nové nebezpečí radikálního islamismu“.

Český prezident také navštívil Muzeum Čestné legie. Do Francie jako dar přivezl přesné repliky Řádu bílého lva. Právě při tvorbě vyznamenání Řádu bílého lva si Jiří Stanislav Guth-Jarkovský vzal za vzor francouzský řád Čestné legie.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek