30.09.2014
ČTK

„Ukrajinci se na nás mohou spolehnout…, ale nemůžeme pomáhat ostatním, pokud by to znamenalo, že se vzdáme vlastní energetické bezpečnosti,“ řekl Orbán. Maďarsko pozastavení dodávek plynu oznámilo minulý týden. Ukrajina nemá jisté pokrytí své spotřeby, protože její jednání s Ruskem právě probíhají a dohoda o cenách je zatím vstřícnější ruským požadavkům.

Orbán dnes uvedl, že v létě Maďarsko mohlo dodávat Ukrajině plyn, ale teď musí jednat podle svých zájmů a brát ohled na předpokládanou vyšší spotřebu Maďarů. Orbán dodal, že Ukrajině posílá plyn Slovensko, které tak podle něj poskytuje dostatečnou náhradu za ruský plyn. Díky zmodernizování menšího plynovodu začalo Slovensko dodávat plyn Ukrajině od počátku září.

Oznámení Maďarska o přerušení dodávek plynu vyvolalo v ukrajinských médiích spekulace, že maďarská vláda takto jedná, protože podlehla ruskému nátlaku. Ukrajina mezitím jedná s Ruskem a v pátek se s ním předběžně dohodla na zaplacení části dluhu za plyn, což by mohlo vést ke znovuotevření plynovodu vedoucího na Ukrajinu.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek