Juncker se sejde s náhradnicí za Bratušekovou

13.10.2014
čtk

Budoucí šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker se v úterý v podvečer poprvé sejde s Violetou Bulcovou, kterou mu do týmu v pátek nominovala slovinská vláda. Oznámil to jeho mluvčí Margaritis Schinas.

Současnou vicepremiérku Bulcovou navrhla Lublaň poté, co minulý týden při slyšení ve výborech europarlamentu neuspěla expremiérka Alenka Bratušeková. Schinas do schůzky odmítl jakkoliv spekulovat o možném přerozdělování oblastí, za které mají budoucí komisaři odpovídat.

„Juncker se chce s paní Bulcovou seznámit a posoudit její vhodnost pro práci komisaře,“ poznamenal Schinas. Budoucí šéf komise je podle něj v neustálém kontaktu jak s lídry europarlamentu, tak se slovinskou vládou a premiérem Mirem Cerarem a snaží se najít „široce přijatelné“ řešení situace.

Bratušeková měla být podle představ, které Juncker zveřejnil 10. září, v jeho komisi místopředsedkyní pro energetickou unii. Slyšení v příslušných výborech europarlamentu však nezvládla odborně ani politicky, a europoslanci ji minulou středu odmítli v jasném poměru 112:13. Bratušeková ve čtvrtek oznámila svou rezignaci a o den později Cerar nabídl Junckerovi vicepremiérku Bulcovou.

Nelibost u jedné frakce

Tento tah slovinského premiéra se ale nelíbí ani jedné z největších frakcí v Evropském parlamentu. Jejich podporu přitom bude Juncker potřebovat ve chvíli, kdy plénum europarlamentu bude novou komisi schvalovat jako celek. Lidovci z EPP i socialisté z S&D dali totiž minulý týden najevo, že jejich podporu v komisi by bez problémů získala socialistická europoslankyně Tanja Fajonová.

Junckerův mluvčí Schinas připustil, že kvůli komplikacím při sestavování se může zpozdit nástup nové komise do funkce. Zatím stále je plánovaný na 1. listopadu poté, co ji plénum europarlamentu podpoří v hlasování 22. října. „Jak to teď vypadá, nemohu to teď jasně garantovat. Ale pracujeme na tom,“ řekl Schinas.

Výměnu slovinské členky nejprve musí potvrdit členské země, což bude několik dní trvat. Poté by měla nová kandidátka také předstoupit na slyšení před příslušné výbory europarlamentu, už tak ale bude mít na přípravu jen velmi krátkou dobu.

Změní se portfolia?

Otázkou, o které Junckerův mluvčí vůbec nechtěl spekulovat, také je, zda bude potřeba nějaké širší přerozdělení odpovědnosti v komisi ve chvíli, kdy Bulcová sice eurokomisařkou bude, nebude však podle Junckerova názoru vhodnou osobou pro pozici místopředsedkyně pro energetickou unii.

Europarlament už dal navíc najevo, že maďarský kandidát Tibor Navracsics není vhodný pro část svého portfolia týkajícího se občanství. „Před schůzkou nemohu říct vůbec nic, co se porfolií týče. To přijde až později,“ poznamenal Junckerův mluvčí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek