Bude Slovák Šefčovič místopředsedou Komise?

15.10.2014
čtk

Maroš Šefčovič se může stát místopředsedou budoucí Evropské komise odpovědným za energetickou unii. Šefčovič prý uvolní post eurokomisaře pro dopravu, který připadne nové slovinské kandidátce do komise Violetě Bulcové. Zatím jde ale o neoficiální informace z okolí Jean-Claude Junckera a z Evropského parlamentu.

Bulcová má v nové komisi nahradit Alenku Bratušekovou, která na práci v komisi rezignovala poté, co nezvládla slyšení o její odbornosti v Evropském parlamentu a nezískala podporu příslušných výborů. Někdejší slovinská premiérka Bratušeková se měla stát právě místopředsedkyní komise pro energetickou unii.

Slovák Šefčovič je v končící komisi Josého Barrosa komisařem pro institucionální vztahy a administrativu. V Junckerově týmu měl původně odpovídat za dopravu a vesmír.

Bulcová je v Lublani ministryní bez portfeje, na starosti ale má ve slovinské vládě rozvoj, strategické projekty a kohezi. Ministryní se stala teprve letos v září, když se ujal vlády nový kabinet premiéra Mira Cerara.

S její nominací měly problém dvě největší frakce v europarlamentu, tedy lidovci z EPP a socialisté z S&D. Obě navrhovaly kandidaturu slovinské socialistické europoslankyně Tanjy Fajonové. Podporu obou frakcí přitom Juncker potřebuje, aby celý jeho tým uspěl v hlasování pléna europarlamentu a mohl začít pracovat. Lidé z jeho týmu neustále opakují, že lucemburský expremiér je „v nepřetržitém a těsném“ kontaktu s lídry frakcí, aby našel široce přijatelné řešení.

Podle neoficiálních zdrojů z europarlamentu byly už politické frakce o Junckerově rozhodnutí informovány. Vyloučeny přitom nejsou ani další drobné změny v rozdělení resortů. Europarlament se například po slyšení maďarského kandidáta do komise Tibora Navracsicse vyslovil proti tomu, aby se oblast jeho odpovědnosti týkala také otázek občanství.

Časový plán nyní předpokládá nová dotazování kandidátů příští pondělí. Bulcová i Šefčovič tak na přípravu svého vystoupení před výbory europarlamentu budou mít jen několik dní. Ve středu by o nové komisi jako celku mělo hlasovat plénum europarlamentu. Dodrženy tak budou původní termíny a Junckerova komise by mohla začít pracovat od 1. listopadu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek