Jak reagovat na odliv výnosů z ČR?

15.10.2014
Euroskop

Problematice z titulku se věnuje studie Úřadu vlády, k níž se v pondělí uskutečnil expertní kulatý stůl. Na základě diskuze a následných připomínek vznikne finální dokument, jenž přinese návrhy na řešení dané problematiky.

Odliv výnosů z českého hospodářství je podle analytika Úřadu vlády Aleše Chmelaře symptomem hlubšího problému české ekonomiky. Potíže české ekonomiky podle něj ilustruje mimo jiné skutečnost, že „česká konvergence k zemím západní Evropy se zpomalila téměř na nulu“.

V současnosti odchází ročně z ekonomiky 220 až 250 miliard korun. Ve srovnání s ostatními členskými státy EU je Česko v tomto ohledu téměř na špici žebříčku. Vyšší odliv výnosů zaznamenává pouze Lucembursko a Irsko. V prvním případě je to způsobeno vysokým podílem finančnictví na ekonomické struktuře, v druhém případě skutečností, že Irsko je americkými investory chápáno jako brána do Evropy a v zemi proto operuje mnoho zahraničních společností.

Jak být atraktivní pro investory?

Jak poznamenal hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek, bylo možné pokles výnosů očekávat, vzhledem k tomu, že jej popisuje teorie životního cyklu investic. S tím, že se jedná o další stadium po investičním boomu 90. let souhlasí i Chmelař. Nicméně považuje za nutné, aby se v ČR rozproudila diskuze, jak na nastalou situaci reagovat.

Analytik úřadu vlády navrhuje jako možné východisko debaty nalezení vhodného modelu pro české hospodářství. Ve studii nabízí inspiraci z fungujících západoevropských ekonomických systémů.

Důležitým úkolem je podle studie také zasadit se o to, aby kapitál i jeho výnosy v ČR zůstávaly. Rektor Bankovního institutu Pavel Mertlík k tomu doplnil, že ještě důležitější je lákat nový kapitál. Česko se podle něj musí snažit být pro investory atraktivní, vzorem by mu v tom mohlo být například Nizozemí. Překážkami na této cestě jsou podle něj především potíže v institucionálním systému a nestabilní daňová soustava.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek