Itálie v jednáních EU přistoupila na kompromis v italském rozpočtu

27.10.2014
ČTK

„Dohodli jsme se s končící komisí vedenou (Josém Manuelem) Barrosem, že upravíme náš poměr schodku k HDP (hrubému domácímu produktu) o 0,3 procenta“ řekl italský státní tajemník pro evropské záležitosti Sandro Gozi v rozhovoru pro italský list La Nazione, informovala agentura Reuters.

Italská ekonomika se ve druhém čtvrtletí opět dostala do recese. Právě kvůli tomu by ráda dojednala to, aby se na ni evropská rozpočtová pravidla dočasně nevztahovala, uvedla agentura Reuters. Oběma stranám se podařilo dojednat kompromis. Zatímco Evropská komise požadovala snížení italského strukturálního deficitu o 0,7 procenta výkonu ekonomiky, italská vláda počítala pouze s 0,1 procentem.

Italský premiér Matteo Renzi představil EU návrh italského rozpočtu minulý týden, který obsahuje daňové úlevy ve výši 18 miliard eur (necelých půl bilionu korun). Podle vyjádření Goziho na dalších rozpočtových částech pracoval italský ministr hospodářství Pier Carlo Padoan, který také pošle Komisi odpověď na její otázky.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek