Bulharsko: Borisov zkusí sestavit menšinový kabinet

06.11.2014
čtk

Sestavením nové bulharské vlády pověřil prezident Rosen Plevneliev konzervativního expremiéra Bojka Borisova. Jeho strana GERB před měsícem vyhrála předčasné volby. Na oznámení sestavy kabinetu, který bude nejspíš menšinový, má sedm dní.

Borisovova středopravá strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) ve volbách z 5. října zvítězila a z 240 křesel Lidového shromáždění obsadila 84. K vládnutí proto potřebuje koaliční partnery, ale těch se jí stejně jako po loňských předčasných volbách nedostává.

Socialisté odmítli velkou koalici

Plevneliev se nicméně rozhodl Borisova sestavením nové vlády pověřit, protože GERB v úterý po týdnech snažení přece jen alespoň jednoho člena do koalice získal. Je jím rovněž konzervativní Reformní blok bývalé členky Evropské komise Megleny Kunevové.

Koalice GERB-Reformní blok má v zákonodárném sboru celkem pouze 107 poslanců. Spoléhá prý ovšem na to, že mezi dalšími šesti stranami, které se do parlamentu dostaly, se jí podaří získat podporu ještě jedné či dvou dalších.

Bulharská socialistická strana (BSP), která vedla dosavadní vládu, vstoupit do „velké koalice“ odmítla. V říjnových volbách skončila druhá a bude mít 39 poslanců.

Borisov nevylučuje předčasné volby

Bývalý bodyguard a později starosta hlavního města Sofie Bojko Borisov, kterému je 55 let, stál v čele bulharské vlády už v letech 2009-2013. Půl roku před vypršením mandátu ho však přiměly k předčasnému odchodu rozsáhlé protesty obyvatelstva proti chudobě a korupci. Květnové předčasné volby sice jeho GERB vyhrál, ale nenašel partnery do koalice. Na rozdíl od socialistů, kteří koaliční kabinet sestavili, ale které všeobecná nespokojenost zbavila „kormidla“ letos v létě.

Borisov si je své nynější obtížné situace vědom, a přestože má mandát k sestavení vlády, stále nevylučuje možnost dalších předčasných voleb, které by byly již třetí během dvou let.

Bulharsko coby nejchudší země Evropské unie přitom novou, stabilní vládu naléhavě potřebuje k vyřešení vážných problémů – ekonomických, finančních a sociálních. Podle statistického úřadu Eurostat je v této zemi ohroženo chudobou a sociálním vyloučením 48 procent obyvatel. Průměrný plat činí 400 eur (11.110 Kč) a důchod 100 eur (2777 Kč).

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek