Lotyšský parlament schválil staronovou vládu

06.11.2014
čtk

Lotyšský parlament ve středu schválil složení nové vlády, kterou opět vede premiérka Laimdota Straujumaová.

V parlamentních volbách konaných 4. října uspěla středopravá koalice, složená z premiérčiny strany Jednota, Sdružení Zelených a Rolníků a pravicové Národní aliance. Bude mít většinu 61 poslanců ve stočlenném parlamentu.

Minisři většinou zůstanou

Většina ministrů tak setrvala ve funkci, například šéf lotyšské diplomacie Edgars Rinkévičs či ministr obrany Raimonds Véjonis. Nově však resort financí řídí třiapadesátiletý ekonom a bankéř Jánis Reirs.

Straujumaová před poslanci označila za tři hlavní priority kabinetu národní bezpečnost, blahobyt rodin a hospodářský růst. „Bezpečnost znamená také energetickou nezávislost (…) a je čas zvýšit v příštích letech naši energetickou bezpečnost,“ řekla podle agentury AFP.

Nejúspěšnější samostatnou stranou voleb se ale stalo opoziční Centrum shody, které zastupuje ruskou menšinu a které v Sejmu (parlamentu) získalo 24 křesel. Vzhledem k dlouhodobé nedůvěře Lotyšů vůči Rusku, znásobené postupem Moskvy v ukrajinské krizi, není tato strana ale schopna najít případného koaličního partnera. Strana ale ovládá radnici v hlavním městě Rize.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek