Dohra voleb v Rumunsku. Demise ministra zahraničí

11.11.2014
čtk

Rumunský ministr zahraničí Titus Corlatean odstoupil. Reagoval tak na silné protesty proti nedostatečně zajištěným prezidentským volbám na zastupitelských úřadech v zahraničí.

Volby se konaly 2. listopadu a řada Rumunů žijících v zahraničí si stěžovala, že jim nebylo umožněno hlasovat. Druhé kolo se koná tuto neděli. Novým šéfem diplomacie se stal Teodor Melescanu.

Mnoho rumunských voličů v Paříži, Londýně, Mnichově a na dalších místech si stěžovalo, že museli stát dlouhé fronty a přesto nakonec nemohli svůj hlas odevzdat. Minulý víkend se tisíce lidí zúčastnily v Rumunsku demonstrací, na nichž kritizovaly vládu, že znemožnila hlasovat vystěhovalcům, kteří mají právo volit.

Průzkumy ukazují, že většina těchto Rumunů nepodporuje premiéra Victora Pontu, který vyhrál první kolo voleb se ziskem 40,33 procenta hlasů a je považován za favorita. Ve druhém kole se utká se starostou města Sibiu Klausem Iohannisem, kterého v prvním kole podpořilo 30,44 procenta hlasujících.

Corlatean svou demisi zdůvodnil tím, že je pod tlakem, aby umožnil vytvoření většího počtu volebních místností na zastupitelských úřadech. To by podle něj ale znamenalo porušení volebního zákona, což ovšem ústřední volební komise následně popřela.

Ministerstvo zahraničí v neděli oznámilo, že na velvyslanectví a konzulární úřady vyšle 800 pracovníků, aby pomohli urychlit hlasování, nicméně protesty pokračovaly. Premiér Ponta Corlateanovu rezignaci přijal. Na jeho místo zároveň jmenoval Melescanua, který tuto funkci zastával už v letech 1992 až 1996.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek