Nový rumunský prezident je etnický Němec

18.11.2014
čtk

Novým rumunským prezidentem se překvapivě stal Klaus Iohannis, který poměrně přesvědčivě porazil favorizovaného premiéra Victora Pontu. Vyplývá to z výsledků nedělních voleb, které po sečtení 96 procent hlasů zveřejnila ústřední volební komise. Iohannis podle nich získal téměř 54,66 procenta hlasů, tedy o téměř deset procentních bodů více než jeho soupeř.

Volby tak skončily mnohem výraznějším rozdílem, než napovídaly první průzkumy po uzavření volebních místností. Ty vesměs naznačovaly velmi těsné výsledky a většina Rumunů přestala o nečekaném vítězství Iohannise pochybovat teprve ve chvíli, kdy premiér Ponta v neděli pozdě večer uznal porážku.

Sociálnědemokratický předseda vlády byl v nedělním druhém kole voleb považován za favorita – v prvním kole 2. listopadu totiž získal 40,44 procenta hlasů, zatímco Iohannis obdržel o deset procentních bodů méně. Oproti Pontovi měl však Iohannis, který je nyní starostou města Sibiu, velkou podporu mezi třemi miliony Rumunů žijících v zahraničí.

„Milí Rumuni, byli jste báječní. Měli jsme obrovskou účast, vzdávám čest voličům v zahraničí,“ řekl Iohannis svým slavícím příznivcům, kteří se už v neděli sešli v centru Bukurešti. „Začíná nové Rumunsko,“ napsal předtím tento pětapadesátiletý politik na svém facebookovém účtu v prvním komentáři k volbám. „Změním způsob, jakým se dosud v Rumunsku dělala politika,“ dodal dnes starosta Sibiu, který v předvolební kampani sliboval mimo jiné rozhodný boj s korupcí.

Hlas ve volbách mohlo odevzdat 18 milionů oprávněných voličů, v prvním kole k urnám přišla jen zhruba polovina z nich. Nedělní účast byla podle médií nejvyšší od roku 1996, volit přišlo 62,04 procenta lidí.

„Voliči dali najevo, že naše země potřebuje hluboké změny. Je to silný signál pro mne i pro celou politickou scénu. Teď je třeba dát se do práce,“ řekl Iohannis na své první tiskové konferenci uspořádané po volebním vítězství. V prezidentském úřadu nahradí Traiana Baseska, který odchází po deseti letech ve funkci.

Iohannis rovněž ujistil, že dosavadní směr zahraniční politiky země zůstane zachován. Rumunsko bude pokračovat ve strategickém partnerství se Spojenými státy a nezmění se ani jeho úloha v Severoatlantické alianci a v Evropské unii.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek