Občanská platforma získala ve vojvodstvích nejvíce křesel

24.11.2014
ČTK

Bývalý premiér Jaroslaw Kaczynski o volebních výsledcích podle agentury AP řekl, že jsou „nepravdivé a nespolehlivé, abychom nemuseli použít slova ‚zfalšované‘.“ Vyzval také k demonstraci na 13. prosince. Jeho strana Právo a spravedlnost totiž v místních volbách, které se konaly v Polsku minulou neděli zvítězila na hlasy, ale prohrála na mandáty.

Zatímco Občanská platforma získala 179 křesel, Právo a spravedlnost pouze 169 křesel, a to z toho důvodu, že protože volební systém zohledňuje počet voličů v daných místech. Právo a spravedlnost získala 26,85 procenta, Občanská platforma 26,36 procenta. Přitom předvolební odhady spíše předpokládaly, že Právo a spravedlnost zvítězí se čtyřprocentním náskokem nad Občanskou platformou. Koaliční Polská lidová strana obdržela 159 křesel a Svaz demokratické levice 28 křesel.

Výsledky voleb jsou zpožděné, protože se objevily technické problémy s počítáním hlasů. Premiérka Ewa Kopaczová nechce, aby se tyto volby kvůli potížím opakovaly. Volební komise označila 17,9 procent hlasů bylo označeno za neplatné, a to podle Kačinského vypovídá o nespolehlivosti voleb, k jejichž opakování už v sobotu. Nakonec komise hlasy přepočítávala ručně.

Agentura Reuters uvádí, že nečekaný výsledek ještě rozostří spory kolem voleb. V pátek obsadilo několik desítek demonstrantů budovu celostátní volební komise a zasahovat musela i policie.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek