Rusko údajně zdržuje odbavování na rusko- litevské hranici

24.11.2014
ČTK

Výrazné zpomalení odbanování automobilů směřujících do ruské Kaliningradské oblasti přimělo litevské ministerstvo zahraničí, aby požadovalo vyjádření ruského velvyslance v Litvě. Uvedla místní média.

Rusové situaci zdůvodňují problémy s vlastní počítačovou sítí. Vozy s litevskou poznávací značkou jsou od pátečního večera odbavovány desetkrát rychleji než za normálních okolností. Vilniuský tisk píše, že dopravní situace tam byla o víkendu kritická. ČTK si všímá, že ruské vozy technická porucha počítačů zřejmě neovlivnila.

Rusko-litevské vztahy jsou napjaté. Litevští novináři za současnými problémy na hranicích vidí spíše nedávnou slovní přestřelku mezi Vilniusem a Moskvou. Rusko uvedlo, že výroky litevské prezidentky Dalii Grybauskaiteové jsou ještě radikálnější než „nejextrémističtější prohlášení, znějící z úst radikálních nacionalistů v Kyjevě“. Litevská prezidentka totiž prohlásila, že Rusko je „teroristický stát“ a je agresivní vůči Ukrajině, které je podle ní třeba pomoci politicky i vojensky. Rusko vydalo diplomatické protesty. Ani po těch Grybauskaiteová svůj výrok neodvolala.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek