USA chce podpořit energetickou nezávislost Maďarska

08.12.2014
čtk

Spojené státy chtějí podpořit větší energetickou nezávilost Maďarska a některých dalších zemí na Rusku tím, že jim pomohou vybudovat energeticou infrastrukturu, americký zmocněnec Andre Goodfriend to řekl maďarskému listu Népszava. Rusko pozastavilo plánovanou výstavbu plynovodu South Stream, což maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi zkomplikovalo jeho plány udržovat těsnější vztahy s Ruskem.

Pozastavení South Streamu také prozatím zmařilo možnost nejen pro Maďarsko, ale také pro Rakousko, Bulharsko nebo Srbsko, jak zachovat přívod ropy a zemního plynu z Ruska i v případě, že by došlo odstávek dodávky těchto surovin na Ukrajinu, což už se v minulosti stalo. Orbán, který je považován za spojence ruského prezidenta Vladimira Putina, prohlásil, že EU se snažila projekt South Streamu sabotovat.

Spojené státy chtějí některé země v energetické nezávilosti podpořit. „V současnosti ropovody a plynovody vedou jedním směrem (z Ruska do Evropy), což vystavuje Evropu a Maďarsko mimořádné zranitelnosti,“ uvedl Goodfriend, podle nějž už zástupci USA s Maďarskem o případné spolupráci jednali, a podle agentury Reuters dodal:“Pokud se to změní, může energie přicházet z Blízkého východu, dokonce i ze Spojených států.“

Pro Népszava pak ujasnil celkovou roli USA v tomto projektu:“Spoléhat na ruské zdroje ohrožuje energetickou nezávislost. Jsme připraveni pomoci této zemi (Maďarsku) při budování skutečné energetické nezávislosti.“ Přitom vzájemné vztahy jsou napjaté po výroku republikánského senátora Johna McCaina, který o maďarském premiérovi Orbánovi prohlásil, že je to „neofašistický diktátor“ a že od roku 20410 centralizoval moc. Západ reflektuje Orbánovi autoritářské sklony prostřednictví změnami právního řádu, kterými si chce posílit moc.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek