Zemědělský export ČR může oživit až 100 milionů korun z EU

08.12.2014
čtk

ČR by mohla od EU získat 100 milionů korun na podporu zemědělského exportu, který byl zasažen ruskými sankcemi, celkově má z EU do členských zemí jít jedna miliarda eur, řekl ministr zemědělství Marián Jurečka v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Rusko v odpovědi na západní postoj vůči konfliktu na Ukrajině uvalilo v srpnu proti EU, Norsku, USA, Kanadě a Austrálii sankce obsahující roční zákaz dovozu masa, ryb, ovoce a zeleniny, mléka a mléčných výrobků. EU se snaží situaci řešit. Podle Jurečky ale první plošná opatření EU nenaplnila očekávání.

Zatímco teď 90 procent zemědělského vývozu z ČR jde do jiných členských zemí EU, nová finanční injekce má pomoci exportu zejména na Blízký východ a do Asie. „Bavíme se tady v zásadě o více než 100 milionech korun“, řekl Jurečka a dodal:“Dopad pro Evropskou unii v rámci ruských sankcí je 11 miliard euro. My neočekáváme, že nám Evropská unie dá tady tuto částku, ale bavili jsme se o tom, že by minimálně zhruba jednu miliardu euro měla v příštím roce vyčlenit na řešení této situace.“

Jurečka chce také vyhodnotit projekt Klasa a uvažuje o případném větším důrazu na soutěž Regionální potravina. Ale generální ředitel Hamé Martin Štrupl a stínový ministr zemědělství za KSČM upozornili, že do povědomí o značce Klasa se díky vysokým investicím do tohoto projektu výrazně zvýšilo.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek