V Rize se budou udělovat Evropské filmové ceny

12.12.2014
čtk

Evropská filmová akademie (EFA) v sobotu na slavnostním večeru v Rize vyhlásí vítěze 27. ročníku Evropských filmových cen, jednoho z nejprestižnějších ocenění pro filmaře starého kontinentu.

Nejvyšší šance na úspěch má podle počtu nominací režisérská verze snímku Nymfomanka od kontroverzního dánského filmaře Larse von Triera či polský komorní snímek Ida. Český zástupce se do nominací letos nedostal.

Dále se o cenu v kategorii nejlepší film budou ucházet ještě snímky Leviatan (Rusko), Zimní spánek (Turecko) a Vyšší moc (Švédsko). Ocenění budou udělena i v kategoriích jako například nejlepší komedie, dokument či animovaný film; ceny dostanou rovněž nejlepší herci, režiséři a scénáristé.

Z širší nominace se do finále nakonec nedostal český snímek Fair Play režisérky a scenáristky Andrey Sedláčkové, který vypráví příběh o státem řízeném dopingu mezi sportovci 80. let v bývalém Československu.

Předávání cen zahájí v budově lotyšské Národní opery před tisícovkou pozvaných hostů předseda EFA, německý režisér Wim Wenders, a předsedkyně správní rady, polská režisérka Agnieszka Hollandová.

Cenu za přínos světové kinematografii převezme americký herec Steve McQueen, za celoživotní dílo ocení akademie francouzskou režisérku Agnés Vardaovou.

Evropská filmová cena se uděluje od roku 1988. Původně se jmenovala Cena Felix.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek