Rakousko nechce další zpřísnění protiruských sankcí

22.12.2014
čtk

„Nemohu schvalovat euforii, kterou v EU mnozí projevují nad úspěchem sankcí vůči Rusku. Nevidím absolutně žádný důvod k oslavám. Nevím, proč bychom měli být rádi, když se ruská ekonomika zhroutí,“ uvedl rakouský kancléř Werner Faymann pro nedělní vydání listu Osterreich. Kancléř se proti zpřísnění sankcí vyslovil už v listopadu.

EU ve čtvrtek oznámila další zpřísnění sankcí kvůli ruské anexi Krymu a na pátečním summitu se předseda Evropské rady Donald Tusk vyslovil pro pokračování v nekompromisním přístupu vůči Rusku. Putin minulý týden uvedl, že saknce vůči jeho zemi přispěli k potížím ruské ekonomiky z 25-30 procent. Rakousko je vůči protiruské politice citlivé, protože má s touto zemí tradičně dobré obchodní vztahy.

„Musíme posílit svou neutrální roli a prosazovat vyjednávání o míru,“ uvedl sociální demokrat Faymann, který před nedávnem s ruským preizdentem Vladimirem Putinem hovořil a vyzval ho k mírovým rozhovorům. Na stavu ruské ekonomiky je závislá velká řada rakouských firem. „Podřezávali bychom si větev, na níž sedíme, kdybychom vztyčili novou zeď vůči ruské ekonomice,“ uvedl Faymann.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek