Řecký premiér chce podpořit zvolení prezidenta

22.12.2014
čtk

S nečekaným tahem přišel řecký premiér Antonis Samaras. Ten prohlásil, že výměnou za zvolení kandidáta vládních konzervativců Stavrose Dimase, udělá vše pro to, aby se koncem roku 2015 konaly předčasné volby. Proti této snaze půjde- podle průzkumů nejsilnější- strana Syriza, která chce konání předčasných voleb. To by právě mohlo nastat, pokud prezident do konce roku zvolen nebude.

Normálně by se řecké parlamentní volby konaly v roce 2015, ale Samaras si přeje, aby byly dříve, a v televizním vystoupení prohlásil, že chce, aby jeho země dokončila jednání s EU a MMF o záchranném postupu v otázce řecké dluhové krize. „Poté, kdy už budeme ekonomicky i politicky zaštítěni, můžeme najít vhodnou dobu pro uspořádání voleb třeba i na konci roku 2015,“ řekl Samaras agentuře Reuters.

O Samarasově nabídce uvažuje jak Demokratická levice, tak nezávislý poslanec Vasilis Ekonomu. Pravicová strana Nezávislí Řekové návrh odmítla. Dimas potřebuje ke zvolení v druhém kole, které se bude konat 23. prosince 200 hlasů, v případném třetí kole pouze 180, zatím jich v prvním kole získal 160 a potřeboval by, aby se k vládní koalici konzervativců a tradičních socialistů z hnutí Pasok připojil ještě někdo další.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek