Chorvatsko si prezidenta zatím nezvolilo

29.12.2014
čtk

První kolo chorvatských prezidentských voleb nepřineslo vítěze. Do druhého kola, které se bude konat v lednu, postoupili nynější prezident Ivo Josipovič a exministryně zahraničí Kolinda Grabarová Kitarovičová. Josipovič v prvním kole obdržel 38,5 procent hlasů, Grabarová Kitarovičová skončila jen těsně za ním s 37 procenty hlasů.

„Stále si myslím, že Josipović může druhé kolo vyhrát, pokud jeho tým vloží do kampaně více úsilí, i když výsledek bude těsnější, než jsem dříve předpokládal,“ uvedl politický komentátor Željko Trkanjec k výsledkům prvního kola. Josipovič má podporu vládních sociálních demokratů, ovšem kandidovat jako nezávislý. Obliba sociálních demokratů ovšem klesá, protože se nedokázali dobře vypořádat s ekonomickou krizí, která přišla v roce 2011. V Chorvatsku je navíc 19 procentní nezaměstnanost a ani v nejbližší době se neočekává, že by měl přijít ekonomický růst.

Dalšími výraznými protikandidáty v prezidentské volbě byli zakladatel pravicového populistického hnutí Chorvatský úsvit Milan Kujundžič, který ovšem nečekaně získal pouhých šest procent hlasů. Navzdory předvolebním průzkumům naopak výrazně překvapil občanský aktivista Ivan Vilibor Sinčič, který získal 16,5 procenta hlasů. Sinčič proslul v minulosti např. kritikou EU, která podle něj byla Chorvatsku vnucena, o EU také prohlásil, že je „unií bankéřů a byrokratů“.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek