V Řecku budou parlamentní volby, prezident nezvolen ani napotřetí

29.12.2014
čtk

25. ledna 2015 se v Řecku budou konat předčasné parlamentní volby. V prezidentské volbě totiž jediný kandidát Stavros Dimas nezískal 180 hlasů, které ke zvolení potřeboval. Podle řecké ústavy se po třetí neúspěšné prezidentské volbě do 10 dní rozpouští parlament a volby následují po dalších 30 dnech. Aktuální události by mohly poznamenat finanční stabilitu Řecka, protože šanci na úspěch ve volbách má levicové seskupení Syriza odmítající škrty.

Levicová Syriza vedená Alexisem Tsiprasem odmítá vládní politiku úspor. Tsipras už konání předčasných voleb přivítal a uvedl, že to vidí jako potvrzení toho, že parlament zprostředkoval vůli lidu, který si podle něj nepřeje, aby země pokračoval v tvrdých úsporách. Vládní koalice Antonise Samarase nemá podle průzkumů příliš šanci svoji dosavadní pozici uhájit. Není sice jisté, jestli Syriza potřebnou většinu získá, ale pokud by se jí podařilo prosadit svůj program, mohlo by dojít k narušení finanční stabilizace Řecka. To se snaží dostat z dluhové krize pomocí dvou záchranných programů v celkové výši 240 miliard eur.

Neúspěšné třetí kolo prezidentských voleb už se projevilo i na athénské burze. Její index ASE klesl od ranních hodin o více než 11 procent. Investoři mají strach z toho, že pokud v předčasných parlamentních volbách zvítězí levicová opozice, tak by mohlo dojít ke ztrátě podpory mezinárodních věřitelů. Nový parlament pak bude ovlivňovat ekonomické směřování země, ale bude mít na starosti také volbu nového prezidenta. Karolosovi Papuliasovi, současnému řeckému prezidentovi, totiž volební období skončí na začátku března 2015.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek