Kitarovičová se stala první prezidentkou Chorvatska

12.01.2015
čtk

S 50,4 procenty hlasů v chorvatských prezidentských volbách zvítězila opoziční kandidátka Kolinda Grabarová Kitarovičová, která těsně porazila Iva Josipoviče, který získal 49,6 procent hlasů.

„Nedovolím, aby někdo říkal, že Chorvatsko nebude bohaté. Chorvatsko bude nejrozvinutější zemí Evropské unie i na světě. To vám slibuji,“ uvedla v euforii po vítězství Kitarovičová podle deníku Večernji list. „Demokracie zvítězila. Paní Grabarová Kitarovičová vyhrála v demokratickém soupeření a blahopřeji jí. Rozdíl je velmi malý, ale podstata demokracie je v tom, že ten, kdo dostane více hlasů, vítězí,“ uvedl Josipovič.

Prezidentka spjatá s NATO

Kitarovičová je první pravicovou prezidentkou po 15 letech, dosud posledním pravicovým prezidentem země byl Franjo Tudjman za Chorvatské demokratické společenství, ze kterého je i současná prezidentka, která je také první ženou v chorvatském nejvyšším úřadě. Kitarovičová byla v minulosti poslankyní, pracovala na chorvatském ministerstvu zahraničí, v letech 2003-2005 byla ministryní pro evropskou integraci, v letech 2005-2008 zastávala post ministryně zahraničí, od července 2011 pracovala jako blízká spolupracovnice generálního tajemníka NATO pro veřejnou diplomacii.

Země v problémech

I když Kitarovičová uvedla, že chce sjednotit zemi, politolog Zarko Puhovský z Univerzity v Záhřebu agentuře Bloomberg řekl, že podle něj:“Země zůstává rozdělená“. Josipovič kandidoval za vládní Sociálnědemokratickou stranu, Kitarovičová za pravicové Chorvatské demokratické společenství. Právě to podle politologů nakonec rozhodlo v prezidentských volbách, protože země se potýká s dvacetiprocentní nezaměstnaností a ekonomika má problémy už šest let za sebou a situace se nelepší ani po vstupu Chorvatska do EU. Josipoviče tak podle Guy de Launeye z BBC nezachránila ani jeho vysoká popularita.

Současné volby byly chápány jako ukazatel předvolební sil před parlamentními volbami, které by se měly konat do konce roku 2015. Je možné, že voliči v nich ukáží svou nespokojenost s ekonomickou situací také v nich a Chorvatská demokratická unie bude posílena, dodal Puhovský pro agenturu Bloomberg. Premiér Zoran Milanovič už se Josipovičovi omluvil za to, že vládní politika mohla ovlivnit prezidentské volby.

Chorvatsko řídí zejména vláda, prezident je ale vrchním velitelem ozbrojených sil a má vliv v zahraniční politice.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek