Juncker v EP řekl, jak vznikne fond strategických investic

14.01.2015
čtk

Evropská komise na pondělním plenárního zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku představila legislativní návrh, který povede ke vzniku Evropského fondu strategických investic (EFSI).

Peníze z fondu by měly podle komise v příštích třech letech odblokovat 315 miliard eur v soukromých a veřejných investicích, což by mělo zvýšit růst a zaměstnanost.

„Podnikli jsme důležitý krok, abychom Evropanům vrátili práci a nastartovali unijní ekonomiku,“ uvedl předseda Evropské komise. Jean-Claude Juncker doufá, že návrh projde unijním legislativním procesem co nejrychleji, aby mohl EFSI začít fungovat už od června 2015. „Evropští občané to očekávají a my nemáme času nazbyt,“ dodal Juncker.

EFSI s kapitálem ve výši 21 miliard eur je hlavní součástí Junckerova investičního plánu. Fond by měl vzniknout v rámci Evropské investiční banky (EIB), kterou vlastní členské státy EU a která má aktiva v objemu zhruba půl bilionu eur.

Do EFSI budou moci přispět i jednotlivé členské státy stejně jako národní investiční banky nebo agentury vlastněné či kontrolované státem. Juncker několikrát zdůraznil, že komise bude národní příspěvky do EFSI vnímat jako neutrální vůči unijním rozpočtovým pravidlům.

Počet členů řídícího výboru bude určen na základě velikosti podílu jednotlivých přispěvatelů. Do doby, než se připojí další strany, se bude skládat ze zástupců Evropské komise a Evropské investiční banky.

Návrh předpokládá také vznik Evropského investičního poradenského centra (EIAH), které by mělo poskytovat podporu při vyhledávání, přípravě a rozvoji projektů po celé Evropě. Počítá rovněž se vznikem mechanismu, který zvýší povědomí investorů o existujících a budoucích projektech.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek