Křetinský a Tkáč můžou převzít elektrárnu Eggborough

15.01.2015
čtk

Český Energetický a průmyslový holding (EPH) může převzít britskou černouhelnou elektrárnu Eggborough u britského Leedsu s výkonem 2000 megawattů. Evropská komise proti tomu nic nenamítá.

2000 megawattů v Anglii

Evropská komise nemá námitky proti převzetí britské černouhelné elektrárny Eggborough českou skupinou Energetický a průmyslový holding (EPH). Podle dokumentu, který je dostupný na webových stránkách příslušného generálního ředitelství, je převzetí elektrárny v souladu s pravidly vnitřního trhu.

Koupi elektrárny oznámil EPH loni v listopadu, cena za akcie lucemburské firmy Eggborough HoldCo tehdy zveřejněna nebyla. Podle stránek samotného holdingu disponuje elektrárna stojící nedaleko Leedsu čtyřmi černouhelnými bloky s celkovou instalovanou kapacitou 2000 megawattů. Pokrývá zhruba čtyři procenta spotřeby elektrické energie v Británii a zaměstnává přibližně 300 lidí.

EPH vyrábí a distribuuje energii a teplo a je dodavatelem plynu hlavně v Česku, na Slovensku, v Německu a Polsku. Přebíraná lucemburská firma vlastní elektrárnu v Británii. Podle komise se tak aktivity obou společností nepřekrývaly. Komise o svém stanovisku rozhodla ve zjednodušené proceduře.

4500 megawattů v Itálii

EPH koupil koncem loňského roku také od společnosti E. ON sedm elektráren v Itálii s celkovým výkonem 4500 MW, tedy vyšším než je výkon tuzemských jaderných elektráren Temelín a Dukovany dohromady. Součástí akvizice je šest plynových elektráren s kapacitou 3900 MW, dalších asi 600 MW představuje výkon černouhelné elektrárny Fiume Santona Sardinii. Transakce projít podobným posouzením příslušných orgánů Evropské unie.

V souvislosti s EPH se hovoří i o zájmu firmy koupit dvoutřetinový podíl ve Slovenských elektrárnách (SE), který prodává italská společnost Enel.

Holding EPH vlastní podnikatel Daniel Křetínský s Patrikem Tkáčem a finanční skupinou J&T. Křetínský jako předseda představenstva po oznámení akvizice uvedl, že pořízení britské elektrárny je v souladu s už avizovaným zájmem EPH o vstup na západoevropské trhy, postižené relativním nedostatkem kapacit na výrobu elektrické energie. Podle agentury Reuters není vyloučeno, že holding v budoucnu elektrárnu rozšíří.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek