Německá AfD: spor o vedení a postoj k hnutí Pegida

22.01.2015
čtk

Euroskeptická Alternativa pro Německo (AfD) vyřešila spor o počet předsedů. Jeden ze tří šéfů strany Bernd Lucke přesvědčil své oponenty o postupném snížení vrcholných funkcí, takže AfD od konce roku povede jediný člověk.

Dohoda vyplývá z materiálů pro sjezd strany, který se koná příští týden. Programové spory v AfD ale přetrvávají, zejména o přístup strany k hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida).

Lucke už na počátku roku předložil návrh na změnu stanov, podle něhož by se měl počet předsedů AfD od února snížit ze tří na jednoho. Zdůvodňoval to snahou o větší akceschopnost strany. Zbývající dva spolupředsedové Frauke Petryová a Konrad Adam proti návrhu protestovali, podle nich se Lucke snažil pouze získat víc moci pro sebe.

Podle dokumentů pro nadcházející stranický sjezd ale dospěli předáci strany k dohodě. V materiálu označeném „společný kompromisní návrh předsednictva“ se počítá s tím, že na sjezdu budou zvoleni dva spolupředsedové. V prosinci se ten z nich, který bude zvolen jako druhý, přesune na pozici místopředsedy strany.

Pyrhovo vítězství?

Podle německých médií se však zdánlivá Luckeho výhra může obrátit proti současnému předsedovi. Komentátoři upozorňují, že by se do čela strany místo něj mohla dostat Petryová, která je populární zejména na východě Německa, kde má AfD u voličů silnější pozici.

Napětí mezi Luckem a Petryovou je zosobněním programového sporu v AfD. Lucke je stoupencem převážně ekonomického programu, na němž strana vznikla a který se zaměřuje na kritiku společné evropské měny. Petryová naopak oslovuje nespokojené Němce i populistickými tématy, jako je tvrdší přístup k přistěhovalcům. Podobná témata přitom zastupuje hnutí Pegida, které především v Drážďanech pořádá pravidelné protiislámské demonstrace s desetitisícovou účastí.

Spolupráce s hnutím Pegida

Podle komentátorů zastupuje Petryová křídlo v AfD, které chce spolupráci s Pegidou posílit. Nahrát by jí mohla i středeční rezignace zakladatele Pegidy Lutze Bachmanna na funkci ve vedení hnutí.

Zástupci AfD se dosud vyhýbali spojování s Bachmannem, který je kvůli své minulosti kontroverzní postavou: byl opakovaně zatčen pro různé trestné činy, utekl před zákonem do Jižní Afriky a nakonec strávil tři roky v německém vězení. Pobouření také vyvolala jeho fotka na Facebooku, na níž je nalíčený jako nacistický diktátor Adolf Hitler.

Zatímco s Bachmannem představitelé AfD nechtěli být vidět, požadavky Pegidy v mnohém podporují. Asi nejhlasitějším stoupencem hnutí v řadách euroskeptické strany je její místopředseda Alexander Gauland, který se zúčastnil několika pochodů Pegidy v Drážďanech.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek