Varufakis varoval Němce před růstem extremismu v Řecku

05.02.2015
čtk

Řecký ministr financí Janis Varufakis varoval Německo, že pokud nebude s Řeckem „solidární“, zvýší se v jeho zemi extremistické nálady.

„Jsem si jist, že … Dr. Schäuble, paní Merkelová a všichni v Německu projeví solidaritu,“ řekl Varufakis v německé veřejnoprávní televizi ARD. Ve čtvrtek se má Varufakis v Berlíně sejít s německým ministrem financí Wolfgangem Schäublem.

Varufakis poznamenal, že v řeckém parlamentu seděl vedle poslanců „nacistické strany“, čímž měl na mysli krajně pravicový Zlatý úsvit. Ten je třetí nesilnější parlamentní stranou v zemi.

„Není v německém nebo řeckém zájmu, aby se situace ještě zhoršila, protože, buďme upřímní, nacionalismus se šíří a kontaminuje Evropu. Na tomto kontinentu nechceme znovu prožít postmoderní 30. léta,“ řekl ministr s odkazem na nástup nacistů v Německu.

„Je-li hrdý národ ponižován příliš dlouho a vystaven vyjednávání, smutku a dluhové deflační krizi bez světla na konci tunelu, pak v určitém okamžiku to začne v tom národě vřít,“ uzavřel Varufakis.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek