Další sankce EU kvůli Ukrajině o týden odloženy

10.02.2015
čtk

Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová navrhla, aby bylo rozšíření sankčního seznamu vůči Rusku o týden odloženo. Připomněla ovšem, že jde o „evropské rozhodnutí“. Ministři zahraničí EU schválili, že další sankce by mohly přijít v týdnu od 16. února. Cílem odkladu je poskytnout prostor pro případný úspěch nových vyjednávání, které vede německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande.

Finální podobu rozšíření sankcí dohodli ministři zahraničí EU už koncem minulého týdne. V případě, že k rozšíření sankcí dojde, na seznam se nově dostane 19 osob a z toho 5 Rusů a 9 organizací, z nichž je jedna ruská. Ke změně rozhodnutí o rozšíření sankcí by bylo třeba nového souhlasu všech členských zemí EU. Dosud je na sankčním seznamu EU 132 osob a 29 společností.

Zatím se ale kvůli evropské diplomatické aktivitě vyčkává. „Je naší povinností dát tomuto pokusu šanci“, řekla Mogheriniová k iniciativě Merkelové a Hollanda. „Naší prioritou je zlepšení situace na místě. Příměří musí být nejen odsouhlaseno, ale musí také začít fungovat“ dodala Mogheriniová, která si přeje, aby začaly fungovat dohody z Minsku. Merkelová a Hollande se ve středu mají sejít s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem.

Podle českého velvyslance v EU Martina Povejšila je odklad sankcí snahou EU dát najevo, že od současných vyjednávání očekává výsledek. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier poznamenal, že neúspěch současných jednání může zesílit debaty o případné dodávce zbraní Ukrajině.

„Jistá šance tu je- a je naší povinností ji využít“, řekl slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák k současným pokusům o smír. Lajčák také podotkl, že EU je k výsledkům současných jednání „zdrženlivá“.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek