EU chce bojovat proti terorismu zlepšením stávajících pravidel

11.02.2015
čtk

EU chce pomocí lepšího využívání stájících protiteroristických opatření účinněji bojovat proti terorismu. „Velmi často se stávalo, že pravidel na papíře bylo hodně a nikdo je nevyužíval“, řekl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza v rozhovoru pro ČTK a Český rozhlas.

Přesto se objevilo několik novinek, které by boj s terorismem měly zlepšit. Evropský frakce se v europarlamentu dohodly na podmínkách, v rámci nichž má do konce roku 2015 vzniknout směrnice o výměně dat o pasažérech leteckých spojů (PNR), kterou dosud Evropský parlament blokoval. „Neumím si představit, že by Evropský parlament odmítl šanci a právo evropských zemí bojovat s terorismem tím, že budeme vědět kdy, kdo a kam létá“, uvedl Prouza.

V Unii se také podle prohlášení lotyšského ministra zahraničí Edvarda Rinkevičse, které učinil na tiskové konferenci, hovoří o možnosti zlepšit výměnu zpravodajských informací a koordinaci bezpečnostních složek. V této souvislosti se mluví i o nutnosti lepší spolupráce evropských institucí Europolu a Eurojustu s členskými zeměmi EU.

Ani jedna z členských zemí EU teď ale nepřichází s žádným návrhem, který by měl omezit volný pohob osob v EU. „Pro naprostou většinu je Schengen naprostým základem fungování EU a nikdo nemá chuť a zájem na pravidla sahat“, dodal Prouza.

EU zvýraznila snahu o efektivnější protiteroristickou politiku po lednovém útoku na redakci francouzského satirického týdeník Charlie Hebdo.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek