Řecká vláda Tsiprase dostala důvěru parlamentu

11.02.2015
čtk

162 poslanců hlasovalo v 300 členném řeckém parlamentu pro důvěru koaliční vlády levicové strany SYRIZA Alexise Tsiprase a Nezávislých Řeků, což jsou nacionalisté, kteří dodali do vládní koalice 13 křesel. Tsipras odmítl záchranný balíček EU a úsporná opatření, uvedla agentura Reuters.

Antonio Samaras, vůdce opoziční konzervativní strany Nová demokracie, která skončila v parlamentních volbách druhá, před samotným hlasováním o důvěře uvedl, že nedovolí, aby Řecko pod Tsiprasovým vedením nabralo „kurz na útes“.

Dnes se v Bruselu mimořádně setkají ministři zemí platících eurem a budou jednat o snaze Řecka snížit svůj vlastní dluh. Hlasitým zastáncem toho, aby Řecko plnilo své závazky je Německo.

Tsipras odmítl spolupráci s tzv. trojkou, tedy zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu a prohlásil, že mezinárodní záchranný program pro Řecko skončil. Zmiňované instituce v rámci něj v minulosti poskytly Řecku půjčky.

Podle Tsiprase lze jen růstem „rozbít nekonečný začarovaný kruh půjček“. Nový řecký premiér se chce v únoru setkat s věřiteli a uzavřít s nimi novou přechodnou dohoda. Ta by měla Řecku pomoci překonat období, ve kterém by vyjednávalo o nových podmínkách pro řešení svého státního dluhu.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek