SPD ovládla zemské volby v Hamburku

16.02.2015
čtk

Sociální demokracie (SPD) vyhrála zemské volby v Hamburku se ziskem 46 procent hlasů, jako druhá skončila Křesťanskodemokratická unie (CDU) s 16 procenty hlasů, posílila také Svobodně demokratická strana (FDP), tedy liberálové. Do zemské sněmu se ale zřejmě dostane i euroskeptická strana Alternativa pro Německo (AfD), pro níž je to první úspěch ve spolkovém státě bývalého Západního Německa.

Příštím koaličním partnerem SPD budou zřejmě Zelení, kteří s 12 procenty vybojovali třetí příčku. Za nimi skončila postkomunistická Levice s 8,5 procenty. Liberálové z FDP se dostali do sněmu se 7,24 procenty. Euroskeptická AfD obdržela 6,1 procenta, a dostala se tak nad pětiprocentní práh.

Euroskeptická AfD už v roce 2014 zabodovala na úrovni zemských voleb hned ve třech spolkových zemích, ale všechno to dosud byly bývalé východoněmecké oblasti- Braniborsko, kde získala 12,2 procenta , Sasko a Durynsko- v obou zemích obdržela kolem deseti procent. Úspěch v Hamburku podle politologů ukazuje, že AfD se stává etaplovanou celoněmeckou silou.

Radost ale panovala i v táboře liberálů. „Hamburčané dali naší straně novou šanci… … Radost a úleva jsou velké, ale musíme zůstat nohama na zemi a od zítřka dál pracovat na budoucnosti strany“, řekl po vyhlášení výsledků předseda FDP Christian Lindner. FDP se v roce 2013 ocitla v krizi, když se poprvé od konce 2. světové války nedostala do Spolkového sněmu, stejně tak neuspěla ani ve třech zemských volbách ve spolkových zemích bývalé NDR. Ve volbách do Evropského parlamentu sice uspěla, ale to díky sníženému volebnímu prahu. Koncem roku 2014 se její podpora dostala na pouhá dvě procenta.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek